Friday, January 20, 2017

The Mecha Uma Experience: The Delicious Mess

Foodie or not, Mecha Uma is a must try dining experience located in the heart of Fort   Bonifacio. Its culinary inspiration is drawn from the Japanese with emphasis on fusing a variety of ingredients found locally in order to create a dish that will surely make the foodie spirit in each one of us crave for more. Its name is derived from the Japanese expression, unreasonably delicious and a good mess. 

While a single entree may look small, I highly suggest that you order at least five different viands from the menu which is good for three people to share.The main ingredients are seafood base which is protein enriched which easily makes you feel full and satiated.

Miso Pan, Sea Urchin and Eggplant

You will get to taste your favorite uni "sea urchin" on top of fresh hot crispy toasted bread. The bread may seem burnt but it is just the crispiness talking. It is a good first main course  as it can act as both an appetizer and a hunger buster.

Tuna Coconut, Foie Gras Mousse, Pineapple and Pink Peppercorn
Wait, are we already on dessert? When the menu says: "tuna with coconut foie gras mousse, pineapple and pink peppercorn", would you expect a paper thin biscuit with an equally thin filling served in front of you? When the server explained, that the biscuit is coconut and the insides are FOIE GRAS mousse, that was when it finally clicked that guys, we are still eating dinner. As if the appearance is not enough of a surprise, the foie gras is tuna based and not duck based. Being not a fan of foie gras, this dish really garnered my respect for the chef given its deceitful description and charismatic surprises.


Tuna Coconut, Foie Gras Mousse, Pineapple and Pink Peppercorn

Black Chips? Interesting. However, compared to the first two dishes, it looks too simple.

                                  

Composed of shrimp, kaffir lime and cardamom butter, I do not recommend eating it without the black chips. The lime can be quite overpowering if you do not pair it up with a little sinful equally tasty all-time favorite snack called the chips. It would take all your willpower not to do so given that we mortals are not just wired to satisfy our bodily hunger but also our curiosity for something different. And this one really does the trick.


Shrimps in Kaffir Lime, Cardamom Butter
There you have it. So this dish is not made to be paired with your rice, but on top of your blackened chips. So here is how it looks like:
Shrimp in Kaffir Lime together with the Blackened Chips

So, another analysis is on the way. I am okay with most of the ingredients, favorite some of it but the main reservation was the goat. I am into cheeses but I am not particularly fond of meats. But since I am not a picky eater, I eat almost everything so needless to say I tried this and it is very savory given its creamy nature which added flavor to the oyster and corn. Gosh, cream is one of my weaknesses. 



Kaki, Oyster, Corn, Snap Peas, Goat Cheese
It is as good as any Japanese fried rice could get. Each grain of this soft rice is evenly coated and heavily infused with natural flavors for better tasting as salmon alone is not enough to provide a satisfying flavor.

Gyu Chahan (left) and Salmon Chahan (right)
The Gyu or Beef Chahan is tastier than its salmon counterpart despite having lesser ingredients infused within it since it is way fattier. Speaking of fat, the gyu is evenly soft across the entire bowl. No one is safe from the sinful treat that this bowl of gyu chahan has to offer.
Gyu Karubi, Gobu Puree, Radish, Mushroom
The Gyu Karubi or your beef short ribs is the most sinful amongst all the gyu we have ordered that night. Talk about eating light at night is out of the question when this is served in front of you. 

Remember when you have to eat a barbecue and you only get one chance to satisfy your palette with an entire morsel of fat. Well, what makes this sinful is the fact that it saves you from guessing which parts are composed of the entire fatty goodness as all of them is pure fat.
Black Cod, Cauliflower, Apple, Cabbage

Finally, we come to my favorite dish which is fish. As with all favorites, I have a specific type that I am partial to. You know the ones wherein your utensil just cuts through the meat and you end up with a concave piece. Just the thought of it, is already making me salivate. The black cod served did not fail in this aspect and I made sure that I finished the three servings that we got.
Sake Kasu Ice Cream
Are you fan of alcoholic drinks? If yes, then this is the perfect dessert for you. It is also perfect for alcohol wannabes like me. I used to dream that I could be as cool as a wine connoisseur someday but unfortunately, my body does not really jive well with alcohol so      I usually am very fond of sweets with wine infused on them such as chocolates and cakes.  I never recalled trying out ice cream with alcohol but who am I to say no to an all time favorite dessert.

As a food fanatic who eats basically every cuisine out there,I must commend the concept for its originality in ensuring that each dish is Japanese inspired at its very core. It has stuck well with its vision. Oh and do you know that Chef Bruce Ricketts changes the menu often so that you would always feel curious and be compelled to return. It is truly a foodie destination for all. 

No comments :

Post a Comment